'Help, ik heb prikkelbare darmen!'
Hey jij daar!
​
Fijn dat je meer te weten wilt komen over het prikkelbare darmsyndroom! Nu ja, fijn? De reden waarom je dit nu aan het lezen bent, zijn waarschijnlijk die neverending maag-darmklachten waar jij mee sukkelt en waar maar geen oplossing voor lijkt te zijn.
Laat me je gerust stellen, er zijn wel oplossingen! Je bent hier dus aan het juiste adres!
Prikkelbare darmsyndroom?
Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS), in de volksmond ook wel spastische darmen genoemd, is een frequent voorkomende, chronische darmaandoening waarbij de functie van de dikke darm sterk verstoord is. Deze functieverstoring is waarneembaar door een reeks aan sterk wisselende klachten, waaronder buikkrampen, winderigheid, pijn in de buikstreek en onregelmatige stoelgangpatroon in de vorm van constipatie, diarree of een afwisseling van beide, maar soms ook maagklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten oefenen een duidelijk effect uit op de kwaliteit van het leven, waardoor personen met prikkelbare darmen zich vaak op sociaal vlak gaan isoleren.
Over het algemeen is het handhaven van de algemene richtlijnen gezonde voeding in combinatie met een gezonde levensstijl een goede manier om maag-darmklachten te kunnen reduceren. Dit is echter niet voor iedereen voldoende. Voor de personen waarbij een gezonde voeding onvoldoende effect heeft, kan het low-FODMAP dieet een oplossing bieden. Belangrijk detail: dit dieet werkt niet genezend, maar kan de frequent voorkomende klachten wel sterk verminderen of soms volledig doen verdwijnen om op die manier de kwaliteit van het leven verhogen.
Low FODMAP watte?
Het low FODMAP dieet is een dieet dat PDS-patiënten kan helpen bij het ontdekken van hun persoonlijke FODMAP triggers. Maar wat zijn nu die FODMAPs?
De afkorting FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen. Eenvoudig gezien zijn dit allemaal koolhydraten en vezels die onverteerd onze dikke darm bereiken en daar door onze darmbacteriën worden omgezet. De aanwezigheid van deze onverteerde koolhydraten in onze dikke darm zorgt enerzijds voor de welbekende PDS klachten zoals een verandering van het stoelgangpatroon, buikpijn en krampen door het aantrekken van vocht. Anderzijds zal de omzetting van de koolhydraten winderigheid veroorzaken. Aan de hand van het low-FODMAP dieet, bestaande uit drie opeenvolgende fasen, kunnen de FODMAPs achterhaald worden die bij jou klachten veroorzaken.
De fasen van het dieet
Tijdens de eliminatiefase worden gedurende een periode van 2-6 weken alle FODMAP- rijke voedingsmiddelen geëlimineerd uit de voeding om het effect ervan op jouw klachten te ontdekken. Waarom? Door alle FODMAPs een tijdje uit je voeding te elimineren, geven we jouw darmen de mogelijkheid om te kunnen herstellen. Door dit herstel zullen ook je darmklachten normaal gezien stilaan afnemen gedurende de periode van eliminatie.
​
De eliminatiefase wordt gevolgd door de herintroducatiefase waarin je stap voor stap alle FODMAPs zal herintroduceren. Door alle FODMAPs te herintroduceren wordt het mogelijk om een idee te krijgen van jouw persoonlijk triggerende FODMAPs en de tolerantiehoeveelheden ervan. Op die manier wordt het op termijn mogelijk om over te gaan naar een terug zo normaal en gebalanceerd mogelijk voedingspatroon waarin jouw triggers volgens eigen tolerantie beperkt dienen te worden. Dit noemen we de stabilisatiefase.
Kom ik in aanmerking voor het #byebyeprikkelbaredarmen traject?
De diagnose 'prikkelbare darmsyndroom' werd gesteld door je huisarts of maag-darmspecialist.
​
De standaardinterventies zoals medicatie, algemeen voedingsadvies, meditatie lijken bij jou niet te helpen.
​
Je staat open voor veranderingen in je levensstijl op gebied van voeding.
​
Je leven wordt op sommige momenten beheerst door jouw maag-darmklachten.
​
Je wil komaf maken met je maag-darmklachten en je eigen lichaam terug baas kunnen.​